Sunday, April 26, 2009

Telegraaf over wachtgeldregeling opgestapte wethouders Rotterdam!

Elke dag surf ik naar Google nieuws Nederland om de 'headlines' te bekijken van allerhande nieuwsfeiten die in de nederlandse kranten worden gerapporteert, van groot tot klein nieuws! En, waar ik hier een genoegen aan beleef, ook al is het meestal plaatsvervangende schaamte, zijn de reactie van de lezers op artikelen. Of het nu de Telegraaf is, Trouw, de Volkskrant of het NRC, reacties die enige onderbouwing hebben zijn zeer dun gezaaid. Veel gescheld, veel 'uit de nek'-geklets, etc. is wat ik meestal aantref.
MAAR het geeft wel de onderbuikgevoelens weer van de doorsnee Nederlanders, helaas!
EN het maakt mij duidelijk dat er veel beter moet worden uitgelegd, m.n. door de media..... het lijkt wel of die vaak juist dit soort sentimenten (willen?) oproepen terwijl je mag verwachten dat de schrijvende journalist beter weet... of niet? ;-)

Enfin, vandaag las ik dus een stukje over de wachtgeldregeling van de wethouders in Rotterdam, die zijn opgestapt.
De reden dat zo'n wachtgeledregeling bestaat, ongeacht of je zelf opstapt of weggestuurd wordt, werd natuurlijk niet vermeld. Niet spannend genoeg neem ik dan aan om over te schrijven.

Als wethouder moet je om politieke redenen, elk moment kunnen opstappen, respectievelijk weggestuurd kunnen worden. En ook al zijn de redenen ook zo onredelijk, oneerlijk, onrechtvaardig, je moet dan weg!! Een rechter zou in zo'n situatie het ontslaag ongeldig verklaren resp. de werkgever een groot bedrag op laten hoesten.
MAAR de rechter kan en mag niet oordelen over ontslagen van politiek-publieke ambtsdragers. Je hebt gewoon te gaan, zelfs als er helemaal geen redenen gegeven worden en blijkbaar je kleur haar of ogen niet meer naar de wens zijn van de wegzendende partij.
M.a.w. wethouders, net als ministers en gedeputeerden, hebben totaal geen ontslagbescherming zoals elke andere werknemer in Nederland, van de arbeider op de fabrieksvloer tot aan de president-commissaris van een onderneming!
Ook moet een wethouder om politieke redenen zelf af kunnen treden, resp. verantwoordelijkheid kunnen nemen, hetgeen wij allemaal graag willen toch? Dan mag het niet zo zijn dat er geen (beperkte!!) financiele bescherming is voor die persoon!
Soms ook treedt een wethouder af om juist politieke schade voor zijn gemeente, eigen partij en/of hemzelf verder te voorkomen hetgeen veel meer kan kosten dan als hij/zij aan zou blijven.

En dan laat ik nog maar het punt achterwege van hoe je anders nog enigzins redelijk gekwalificeerde mensen voor dat soort banen kan krijgen....

Nu allemaal redenen om juist de wachtgeldregeling achter de hand te hebben. Het artikel legt de regeling op zich goed uit, van in dit geval de Telegraaf, maar niet het hoe en waarom ervan... ergo weer een berg dom geblaat (excuses voor deze karakterisering) van m.n. PVV-aanhangers. Kan er ook niets aan doen, maar die schijnen hun hart nogal op de tong te hebben liggen.

Of je het er nu mee eens bent of niet, als een wethouder opstapt, weggestuurd of niet, werken onmogelijk gemaakt of niet, het geeft dus geen pas vervolgens over zakkenvullen te praten en dat soort dingen.... want dat is beslist dus niet het geval!!
Komt nog bij dat de betrokken personen relatief maar kort tijd hebben om ander werk te vinden!

Kort? Vraag je je misschien af, Ja kort! Als je een aantal jaren wethouder bent geweest dan is dat een bijzondere periode met heel erg veel druk en dynamiek. Van de een op de andere dag sta je er naast en heb je eigenlijk niets meer te doen en te zeggen, je zit zelfs niet meer in de gemeenteraad (zoals tot 2002 nog wel het geval was). Je zal door een afkick proces heen moeten, althans verreweg de meesten hebben dat nodig... en ik bezweer u, uit persoonlijke ervaring kan ik u vertellen dat je daar meer tijd voor nodig hebt dan je vaak zelf inschat! Dan is vervolgens de resterende tijd om ander werk te vinden... als je die al vindt eigenlijk knap kort!!

De VVD, gelijk trouwens de meeste andere partijen, blinken niet uit in nazorg en begeleiding van oud wethouders, burgemeesters e.d. om ander (passend?) werk te vinden. Men gaat er vaak blijkbaar vanuit dat zich dat vanzelf oplost. Ook dat is een fabeltje. Wat dat betreft zouden politieke partijen daar een punt van moeten maken. Zou wel eens de aantrekkelijkheid om voor die partij ergens een politiek ambt te vervullen alleen maar aantrekkelijker kunnen maken!
Politieke ambtsdragers worden vaak 'lastig' (als dat trouwens al een goed woord ervoor genoemd kan worden) gezien, Ze zijn mondig, hebben vaak een (prettig?) eigenwijs karakter, zijn geen ja-knikkers (als het goed is althans), nemen vaak het initiatief, zijn niet bepaald op hun mondje gevallen, en ga zo maar door.
Nou, een baan waarin die eigenschappen van pas komen die zijn er duidleijk heel wat minder dan ander werk. En als er zo'n baan vrijkomt dan staan er een heel collega-werkzoekenden er natuurlijk voor in de rij en moet je als ex-dit of dat toevallig net diegene zijn die boven komt drijven.

Haha, en als je dan ook nog een chronische ziekte hebt, die voor het functioneren als bijvoorbeeld wethouder niets uitgemaakt heeft, kan je het helemal schudden, zelfs in overheidsland waar dat officieel niet zo hoort te zijn.
Maar goed, dit laatste is voor mij nogal een forse persoonlijke frustratie gebleken ;-)

Kort samengevat:
Het artikel in de Telegraaf is op zich correct, echter door de bedragen bij elkaar op te tellen komt het wel lekker sensationeel over. Door er uberhaupt over te beginnen en dan op deze manier kleurt de Telegraaf een vaststaand gegeven en probeert er een sensatieverhaaltje van te maken: verkoopt mogelijk weer een paar extra kranten!!
En, geloof mij, de Telegraaf is niet de enige die dit doet ;-) (tussen alle rotzooi en nietswaardigheden door is het best een goede, leuke en wakkere krant).

Enne, dit soort te kort door de bocht berichtgeving en het zo sensatiebelust mogelijk presenteren, is dat nu toevallig niet een van de hoofdredenen dat die financieel economische crisis die nu over de wereld rondwaait zo snel en in zo'n omvang is ontstaan? Er is toch geen beter nieuws dan slecht nieuws, geen mooier vermaak dan leedvermaak.... Ook al gaat dat op den duur altijd ten koste van jezelf, als genieter van dat soort verhalen resp. als schrijver of brenger ervan... zoals de media organisaties nu een weinig beginnen te ondervinden ;-)

Enfin, vindt u het na het lezen van mijn geblaat in deze, leuk om het artikeltje van de Telegraaf te lezen en m.n. de reacties van de lezende meute ervan, hierbij de link:

http://www.telegraaf.nl/binnenland/3773352/__Ex-wethouders_krijgen_4_5_ton__.html?p=39,1

Haha, veel leesplezier als je je m.n. dus door die reacties heenworstelt ;-)

O, en ik denk dat ze in Thailand zouden tekenen voor ons soort ptobleempjes!

Tot gauw weer, dit was zo gezegd een tussendoortje ;-)

No comments: